Cviky nejen pro malé nožičky

Cvičení nemusí být nuda. Někdy to tak ale působí, a to především ve chvíli, kdy cvičením řešíme nějaký problém. Mnohem lepší je ale začít cvičit preventivně. A pokud si z toho dokážeme udělat zábavu, tak máme vyhráno!

Kdy a proč cvičit?

Pokud máme vadu chodidla či chůze, je nám přesně doporučeno vhodné cvičení lékařem či fyzioterapeutem. Cvičit můžeme ale také preventivně, posílení prstíků na nohou napomáhá zlepšení rovnováhy, koordinace, stabilizuje kotník, stimuluje nožní klenbu a podporuje prokrvování nožiček.

Dospělí mohou pohodlně cvičit třeba při sledování televize. Pro děti je náročnější soustředit se, takže je vhodné cvičit společně. Navíc se z cvičení nechá snadno vytvořit zábavná hra.

Cviky na zahřátí

Rozhýbejte prstíky jako vlnky na moři. Zkuste je vlnit, kroutit, roztahovat do vějířku i zatínat do pěstičky. Ucítíte, jak se vám nožky prokrvují a zahřívají.

Cviky na posílení prstíků

  • Píďalky – víte, jak se pohybují? Zkuste jejich pohyb napodobit prsty u nohou. Posouvejte je pomalu po zemi. Cvik zkuste provádět na boso (nejen bez bot, ale také bez ponožek). Píďalky mohou být skvělou zábavou pro děti!
  • Zvedání předmětů – z toho bude dokonalá hra! Zkuste prsty u nohou sebrat předmět a umístit ho do vhodné nádoby, ideální bude miska či plochá krabička. Na co si troufnete? Možná zvládnete zvednout fixu, ale dokážete i pastelku? A nebo kamínek? Či snad kousek tlustého provázku nebo lana? Uvidíte, že tahle aktivita bude dětem cvik připomínat jen hodně vzdáleně!
  • Ponožky – zkusili jste je někdy obléknout pouze za pomoci prstů u nohou? Pokud ne, nevíte, o co přicházíte! Opravdu je to ještě cvik, nebo už je to jen hra, co myslíte?
  • Malování nohou – nakreslete prstíky na noze ve vzduchu obrázek. Co to asi bylo? Hádejte, hrajte si, bavte se! A pro odvážlivce je tu variace s pastelkou a papírem.

Cviky na plochou nohu

  • Výpon na špičkách – držte chodidla rovnoběžně a vypínejte se na špičky. Je to snadné? Tak se vydejte vpřed! Ale pozor, stále se snažte udržet chodidla v rovnoběžné pozici. Stále je to málo? Zkuste dřep!
  • Úchopový palec – na ruce funguje skvěle. Na noze taky, i když jen u opic. Zkuste se s tímto cvikem vrátit „zpátky na stromy“. Princip je jednoduchý, položte si nohu na podložku a snažte se oddálit (odsunout) palec od zbývajících prstů.
  • Malá noha – cvik připomíná píďalku. Ovšem s tím rozdílem, že prsty zůstávají v klidu. Cílem je jakoby zmenšit nohu (její délku, velikost), a to pouze tím, že zatínáme svaly. Posilujeme tak svalstvo podporující nožní klenbu.

 

Cviky s balančními pomůckami

  • Balanční pomůcky běžně koupíte ve zdravotnických potřebách – ať už se bude jednat o malý overball, pěnový míček, míček s bodlinkami nebo třeba balanční podložku.
  • Holubička – pro někoho to bude možná spíš střelená husa, někdo bude rád, že stojí oběma nohama na zemi. Tedy spíše na balanční podložce (čočce, seženete ji v různých provedeních – s bodlinkami i s hladkými výstupky). Postavte se na podložku, pokuste se nalézt stabilitu. Zkoušejte, co vám vaše tělo dovolí. Uděláte holubičku? Nebo zvládnete pozici stromu? Při cvičení skvěle prokrvíte chodidla, posílíte střed těla a zlepšíte koncentrovanost.
  • Masáž míčkem – je příjemná i účinná. Dejte si míček (pěnový či bodlinkový) pod chodidlo a nejprve jemně stlačujte. Poté zkuste koulet míček po podlaze. Dbejte na správné držení těla – rovný sed, napřímená záda, kolena směřující mírně od sebe.
  • Motýlek – je alternativou předchozího cviku, liší se v sedu. Posaďte se od pozice motýlka (turecký sed, avšak nohy nejsou zkřížené, ale chodidla se vzájemně dotýkají), vložte si míček mezi chodidla a míček stlačujte a opět povolujte.