Botičkový slovník

Snad každému z nás se při nákupu bot stalo, že jsme narazili na pojem, který pro nás byl neznámý. Pokud se při nákupu bot nechceme omezit na jediný ukazatel, kterým je velikost obuvi, hodí se znalost základních obuvnických pojmů. Znáte je všechny?

Typy obuvi

Při nákupu bot vycházíme z toho, že nechceme podlehnout primárně módním trendům, ale důležitější je pro nás zdravá noha. A zdravá noha znamená kvalitní obouvání.

Barefoot je fenomén, vlastně se tak trošku může jednat rovněž o módní trend. Pokud barefoot zvolíme jen jako módní záležitost, brzy nás přejde. Ale pokud u barefoot obouvání zůstaneme, stane se z něj životní styl. Barefoot obuv znamená botu se širokou špičkou, tedy s dostatečným prostorem pro prsty. Další vlastností je měkká flexibilní podrážka, žádný podpatek, žádný opatek, nulový drop a nízká váha boty. Je třeba ale myslet na to, že barefoot není pro každého! Že jste to nevěděli? Mrkněte na náš článek o tom, kdy neobouvat barefoot.

 

Kompromisní obuv splňuje z barefoot obouvání pouze některá kritéria, tím nejzásadnějším je dostatečný prostor pro prsty, které nesmí být utiskovány.

 

Pár praktických pojmů

Drop - jedná se o výškový rozdíl podrážky mezi patou a špičkou boty. Pokud je drop nulový, znamená to, že zde žádný rozdíl není, tedy bota nemá ani podpatek, ani mírně vyvýšenou patu. Nemusí se totiž hned jednat o lodičky na jehle, u většiny klasických bot je vždy pata mírně výš než špička. Možná se teď zamýšlíte nad tím, čemu takový drop vadí. Při permanentním vyvýšení paty dochází k postupnému zkracování Achillovy šlachy, a to i v případě, že se jedná jen o mírný výškový rozdíl.

Opatek - je zpevněné místo v botě, za patou. Jeho úkolem je udržet nohu ve správném postavení. U barefoot bot opatek nebývá (kotník tak pracuje, posiluje se a podporuje správné držení těla), u kompromisní obuvi být může (více či méně zpevněný). Pro některé děti je opatek žádoucí, je třeba dbát rad specialistů - lékaře či fyzioterapeuta.

Nadměrek - volné místo v botě před prsty označujeme jako nadměrek. A protože nadměrek je kapitola sama o sobě, věnovali jsme jí samostatný článek!

Podešev neboli podrážka - má za úkol tlumit dopady při došlapu. U barefoot boty bývá velmi tenká a ohebná.

Okop - ten zajímá především rodiče. Jedná se o ochranný prvek špičky boty chránící botu před zbytečným okopáním. Některé boty mají špičku výrazně chráněnou, jiné ji mají naopak zcela obnaženou.

Membrána - i v tomto případě se jedná o ochranný prvek, jehož cílem je propouštět vlhkost z boty ven, avšak nepustit ji dovnitř. Boty s membránou jsou odolnější vůči promoknutí.

Nubuk - jedná se o způsob opracování kůže, na pohled i na dotek je podobný semiši, avšak vzniká jiným postupem. Zatímco semiš vzniká broušením a leštěním vnitřní strany usně, nubuk je kůže opracovaná z vnější strany.

Celoročky - jak název napovídá, jedná se o obuv nositelnou po celý rok: uzavřená, neperforovaná. Název je maličko zavádějící, určitě se nehodí nosit celoročky v horkých letních dnech, stejně jako ve vysokých závějích. Celoročky naleznou využití na jaře a na podzim, v teplých zimních dnech a také během chladného léta.

Nákup bot ovlivňuje také tvar nohy

Klenba - nalezneme ji uprostřed chodidla a občas má tendenci se propadat. Tomu předejdeme vhodným obouváním a také vhodným cvičením.

Plochá noha - je taková, u které není na obtisku patrná nožní klenba. Ploché nohy je třeba řešit u specialisty, prevenci plochých nohou ovlivníme vhodnými obouváním a cvičením.

Valgozní kotníky - jedná se o kotníky vbočené dovnitř, vbočení patní kosti je spojené s větší volností vaziva. Je třeba mít na paměti, že u malých dětí cca do 3 let je mírná valgozita normální. Řešení si opět vyžádá odbornou péči, obecně platí, že děti s valgozními kotníky neobouváme do barefoot, vhodné jsou boty s pevnějším opatkem, pod dohledem ortopeda či fyzioterapeuta lze kombinovat i s BF boty nebo s kompromisní obuví.

Kolena do X nebo do O - jedná se vytáčení kolen dovnitř, případně o situaci, kdy je mezi koleny výrazně větší mezera i při stoji snožmo. Kolena do X jsou často doprovodným jevem plochých nohou či valgozních kotníků. Pokud máme podezření na chybný vývoj, je třeba kontaktovat odborníka.

Dominantní palec - tímto pojmem se označuje noha s palcem, který svou délkou výrazně převyšuje ostatní prsty (sestup od palce k malíčku není plynulý, mezi palcem a  ukazováčkem je výrazný odskok). 

Noha do ploutvičky - představují tvar nohy s užší patou a širokou prstovou částí. Na tento typ chodidla může být náročnější sehnat padnoucí obuv, proto u našich bot naleznete v popisu informaci o tom, zda se na tento typ nožky konkrétní model bot hodí.

Kladívkové prsty - vznikají povětšinou nevhodnou obuví, tedy tím, že jsou prsty tísněny v příliš úzké špičce, v důsledku čehož jsou pak prstíky přes sebe. Nejlepší je prevence, překrývající se prsty je nutné řešit s odborníkem.