Bačkorový evergreen

Podzim je neodmyslitelně spjat s řadou opakujících se aktivit. Mezi jednu z těch typických rodičovských činností patří nákup nových bačkor. Je to ale chyba! Bačkory by měly rodiče zajímat mnohem častěji než jen jednou za rok. Proč? Pojďme se na to společně podívat.

Správný výběr bačkor

Papuče bychom neměli podceňovat, a to ani tehdy, když se jedná „pouze“ o obuv do školy či školky. Vždyť v nich dítě tráví velkou část dne.

Nároky na jejich výběr se liší v závislosti na věku dítěte. Pro nejmenší děti ve školce volíme uzavřenou obuv na gumičku či suchý zip. Je to nejen nejpohodlnější pro obouvání, ale také nejbezpečnější při pohybu dětí ve skupině. Bota na suchý zip se také snadněji přizpůsobí nožce. Při správném výběru modelu se papučky na gumičku hodí nejen pro nožku s nízkým nártem – proto není od věci vyzkoušet obuv v kamenném obchodě a mot tak možnost vybrat vhodný tvar obuvi. 

Pokud dbáme na barefoot obouvání, není problém vybrat capáčky, vyrábí se i ve větších velikostech. Můžeme ale sáhnout i po klasických barefoot bačkorách.

Ani u bačkor pro děti na 1. stupni základní školy bychom neměli slevovat z bezpečnostního aspektu a stále bychom měli upřednostnit uzavřenou obuv. Na pantofle bude ještě dostatek prostoru v budoucnu. Pokud ale dítě trápí zpocené nožičky, lze sáhnout po sandálech. Je ovšem třeba vybrat takový model, který bude držet na noze (a dítě tedy nebude obuv přidržovat prsty). V tomto případě je volba sandálů odvislá mimo jiné i od šikovnosti dítěte. 

Bačkorky by rovněž měly plnit jednu jedinou funkci – totiž funkci přezůvek. Přezůvkami by tedy neměly být tenisky či boty do tělocvičny. Zejména pro větší děti bývá tato skutečnost kamenem úrazu.

Čím se tedy při výběru řídit? Ve své podstatě je výběr bačkor stejný jako výběr jakékoliv jiné obuvi:

  • bota úměrná věku dítěte (nevolíme pantofle do školky ani na 1. stupeň ZŠ)
  • dostatečný prostor pro prsty
  • optimální nadměrek (cca 0,6- 1cm) – nadměrek nesmí být v případě bačkor příliš velký, aby se bota nevyzouvala, bačkory totiž zpravidla nemají polstrování v místě paty
  • kvalitní materiál – měl by být prodyšný, nožka by měla v botě dýchat
  • vyzkoušení obuvi – v botě je třeba se projít a vyzkoušet, zda opravdu sedí tak, jak má

V případě, že je to nutné, konzultujeme výběr bačkor se specialistou. Ne pro každé dítě je vhodná každá bota. Taktéž je třeba nezapomínat na vady či odlišnosti jednotlivce. Výběr bačkor skutečně není radno podcenit.

Pravidelná kontrola bačkor

Máte nakoupeno? Skvěle! Bohužel ani tady naše bačkorová sága nekončí. Přezůvky je třeba pravidelně kontrolovat, a to nejen co se jejich stavu týče, ale také co se týče jejich velikosti. Dětem roste noha skokově a může se snadno stát, že přes podzimní prázdniny z bačkor dítě zkrátka vyroste. Také si pamatujete na spolužáky s bačkorami děravými tak, že jim z nich lezly palce? Takový stav obuvi již moc společného se zdravým obouváním nemá…