Výběr bot na zimu není jen tak

Boty na zimu. A nebo zimní boty? Není to totéž! Jak vybrat správně boty na zimu a neudělat chybu? Řešení se nabízí hned několik.

 

Celoročky

Oblíbenou obuví posledních let se staly celoroční boty. Tato obuv se hodí, jak název vtipně napovídá, během pozdního jara i na první mrazíky. Nemůžeme ale čekat, že nám univerzální obuv vyřeší každou cestu ven.

I mezi celoročními botami najdeme rozdíly. Tím nejzásadnějším je výška obuvi. Pokud máme nízké celoroční boty, musíme počítat s tím, že je budeme muset vyměnit včas za boty teplejší. Tato obdoba tenisek je komfortní zhruba do 5°C, v chladnějších dnech už bude v takových botách nepohodlně.

Kotníčkové celoroční boty už nabízí větší komfort, a to nejen při dešti či sněhu, ale samozřejmě také při nižší teplotě. V případě takové boty můžeme navíc zlepšit její vlastnosti vložkou z ovčí vlny. 

Pokud bydlíme v nižší nadmořské výšce (a ideálně ve městě), může si dítě s kotníčkovou celoroční obuví po většinu zimy vystačit, zvláště při kombinaci se sněhulemi.

 

Zimní boty

Pokud dítě obouvalo nízké celoroční boty a nebo pokud bydlíme ve vyšších nadmořských výškách, budou zimní boty nezbytností. Od běžné celoroční obuvi s vložkou z ovčí vlny se zimní boty liší zateplením v celé botě, nejen pouze na stélce. Obuv může být zateplená jak beránkem, tak umělým kožíškem nebo fleecem.  

Bez potíží vybereme modely kotníčkové, stejně jako obuv do půli lýtek. Není problém sehnat elegantnější boty, zejména dívčí obuv nabízí hezké zimní boty vhodné i k sukni.

 

Sněhule

Nikoho již zřejmě nepřekvapí, že ani se sněhulemi to nebude až tak jednoduché. Ve své podstatě budeme vybírat ze dvou typů bot: klasické sněhule (vhodné na bobování, kratší pobyt venku) a sněhule s membránou (vhodné na delší pobyt venku, včetně delších vycházek). 

Rozdíly nalezneme v pohodlí, kvalitě obuvi a ceně, jedná se ale o rozdíly nepatrné, nejdražší sněhule se od nejlevnějších sněhulí s membránou cenově příliš neliší. Největší rozdíl budeme spatřovat v designu, který úzce souvisí s využitím bot v různých situacích. 

 

Jaké boty tedy pořídit?

Možná stále tápete, odpověď je skutečně nelehká a vždy bude vycházet z individuálních potřeb každého chodce, především z klimatických podmínek, ve kterých se dítě po většinu zimy pohybuje. Je třeba si říct, kam bude dítě boty nosit a jaké bude jejich primární využití. Pokud kupujeme boty do města či na parádu, budeme mít zcela jiné nároky než v případě, že kupujeme obuv na bobování či na zimní hrátky ve školce.

Není třeba nutně kupovat celoroční boty, zimní boty i sněhule, spíš je třeba nakombinovat jednotlivé boty tak, aby bylo zajištěno pohodlí a dostatečný tepelný komfort.

 

Jaké jsou tedy možnosti?

  • celoroční obuv celokožené (bez podšívky)
  • celoroční obuv s podšívkou a případně i s membránou
  • zimní nízké boty bez membrány (městský styl)
  • zimní nízké boty s membránou
  • vysoké sněhule s membránou i bez membrány
     

 Obrázek článku