Už zase skáču do kaluže!

… aneb kvalitní holínky k podzimu zkrátka patří! Déšť bez kaluží neexistuje – a každá kaluž si zaslouží svého malého skokana! Možná se to vaše děti už naučily: nemáš holínky, nemůžeš skákat v kalužích. Možná, že si dokonce po dešti dobrovolně holínky obouvají, aby skákat mohly. A dost možná, že z holínek vyrostly, takže je čas na nákup nových. Na co si dát pozor a podle čeho vybírat?

Vybrat dětem gumáky není jen tak. Nekvalitní holinky mohou být nebezpečné •  Styl / inStory.cz

Výhoda zateplených holínek

Naštěstí jsou dávnou minulostí studené nevlídné holínky, do kterých byly potřeba co nejvyšší ponožky, aby se kůže nemusela ani milimetrem dotknout nepříjemné gumy. Zateplené holínky přinášejí komfort nejen teplotní, ale jsou příjemnější také na dotyk.

Pro letní dny bohatě postačí holínky nezateplené. Pokud ale kupujeme holínky na brzké jaro či na podzim, případně víme, že holínky budou dítěti v létě i na podzim, je vhodnější zvolit holínky zateplené, z nichž lze vložku pohodlně vyjmout.

Ať budeme vybírat holínku s vložkou či bez, vždy musíme dbát na to, aby byla bota s podšívkou. Protože se nožka v gumové botě potí, je nutné, aby bota odváděla pot. Holínkám bez podšívky se tedy raději vyhněte.

 

Reflexní prvky

Pro větší bezpečnost je vhodné, když mají holínky reflexní prvky. Je třeba si uvědomit, že po holínkách sáhneme především při dešti, tedy lze očekávat horší viditelnost. Reflexní proužky či puntíky na patě jsou základ!

 

Optimální velikost

Ani u holínek bychom neměli opomenout nadměrek. Jelikož se holínky nedají dobře upevnit, je třeba zvolit nadměrek jen mírný, ideálně do 1cm. Dostatek prostoru by neměla mít noha pouze do délky, ale také do šířky. Nemusíme sáhnout po barefoot holínkách, stačí zvolit model, který má dostatek prostoru pro prsty. Některé modely holínek nemusí být vhodné pro vysoký nárt, i to je třeba pohlídat.

Kvalitní holínky mají stélku vyndavací, proto není větší problém pravidelně kontrolovat velikost obuvi.

Náš tip na holínky

Polská značka Demar přišla s modelem Mammut, který se vyznačuje ultralehkou botou. Díky materiálu (EVA pěna) je bota mimořádně lehká, přestože se jedná o holínku vyteplenou. Navíc vložka holínek je ze 100 % ovčí vlny, takže skvěle hřeje a také odvádí pot, k tomu ji lze vyprat na ruční praní, případně lze koupit novou, pokud je potřeba.