Móda jménem BAREFOOT

Propadli jste trendu barefoot, nebo se držíte konvenčních trendů? A je barefoot jen módou či životním stylem, a nebo má skutečně opodstatnění?

O co vlastně jde

Pojem barefoot pochází z angličtiny a bylo by možné jej přeložit jako „bosé chodidlo“ či „bosá noha“. Jedná se tedy o obuv, která co nejlépe napodobuje chůzi na boso, ovšem bez rizika nástrah, které na neobutou nožku čekají.

Zcela jednoduše je barefoot bota taková, která poskytne noze dostatek prostoru tak, aby se v ní mohla noha pohybovat co nejpřirozeněji, prsty nebyly deformovány a bota nohu primárně chránila, ne ji podpírala a oslabovala.

Začínající chodci by měli chodit co nejdéle doma na boso, tedy barefoot je jakýmsi pokračováním tohoto trendu, nastoleného již v útlém věku. Přesto nelze říci, že by byl barefoot jediným vhodným stylem, a to pro každého. Ale o tom až později.

Jak vypadá barefoot bota

Některé barefoot boty jsou velmi nápadné svým vzhledem, u některých značek jsou naopak nenápadné. 

Co musí barefoot bota splňovat?

  1. obuv nemá podpatek 
  2. obuv je rovná (má nulový drop) – tedy není zde rozdíl mezi výškou podrážky pod prsty a pod patou
  3. obuv je měkká a flexibilní  (lze ji srolovat), podrážka je tenká (max. 5mm)
  4. obuv má ve špičce dostatečný prostor pro prsty
  5. obuv je velmi lehká
  6. obuv nemá pevný opatek – tedy kotník se může volně pohybovat a není zpevněný
  7. obuv nemá dodatečnou oporu klenby - díky tomu má klenba volnost pracovat sama, čímž se posiluje a zpevňuje

Barefoot obuv maximalizuje kontakt chodidla s podložkou, po které se člověk pohybuje. Díky tomu dochází ke stimulaci nervových zakončení. Nulový drop navíc podporuje správné držení těla a správnou chůzi (nenutí tělo předklánět se dopředu či při chůzi nepřirozeně přikrčovat kolena). 

Kam se BF nejvíce hodí?

V současnosti již kamkoliv! Jak již bylo řečeno, svým vzhledem se některé modely přibližují konvenční obuvi, tedy není problém je obout do kanceláře či na formálnější příležitosti, stejně jako na výlet, do města či na sport. 

Pokud jste začátečníkem a barefoot obouváte poprvé, je vhodnější začít s měkčím terénem. Nízká podrážka totiž netlumí otřesy a zpočátku, dokud se člověk nenaučí správně chodit, mohou trpět kolena či kotníky.

Ptáte se, zda se  barefoot hodí pro vaše dítě? A nebo byste chtěli sami zkusit obout své nohy do bosé obuvi? Příště se podíváme na možná úskalí s barefootem spojená.

 Curious kids participating in a treasure hunt