Kdy (ne)obouvat BAREFOOT

V minulém článku jste se mohli dočíst, co je vlastně barefoot. Otázkou ale zůstává, zda je vhodný právě pro vás či vaše dítě.

S jistotou lze říci jediné: na tom se neshodneme! Je jedno, zda oslovíte ortopeda, fyzioterapeuta či prodejce obuvi. Neshodnou se totiž ani odborníci, část bude jistě barefoot propagovat, část jej bude kritizovat.

 

Specifika dětské nožky

Noha malého dítěte není zatížena žádnými zásahy spojenými s obouváním. Je tedy zásadní volit boty kvalitní (ať již kompromisní, nebo barefoot), tak, aby nebyl zdravý vývoj nohy narušen. Nožka se totiž vyvíjí a my její vývoj můžeme značně ovlivnit. Právě proto je dobré nechat dítě chodit co nejvíce na boso, aby mělo maximální kontakt s podkladem.

Je třeba si uvědomit, že obouváním dětské nožky do BF umožníme noze přirozeně se vyvíjet bez vnějšího zásahu, avšak zároveň tím předurčujeme, jaké boty bude dítě nosit v budoucnu. Pokud někdo obouvá výhradně BF, je naivní si myslet, že si do tanečních vezme úzké lodičky. Na druhé straně, pokud bychom dětskou nohu uzavřeli do konvenční obuvi, nejen že neumožníme noze přirozeně se vyvíjet, ale ani jí neumožníme poznávat to, co by dětská nožka poznávat měla. Zejména v případě nákupu nekvalitní obuvi tak (mnohdy nevědomky) vedeme dítě ke špatným návykům co se týče chůze či držení těla.

Fotky zdarma z Chodidla

 

Jak z toho tedy ven?

Obouvat dítě výhradně do barefoot obuvi s sebou nese jistá úskalí. Možným řešením je vhodná kombinace barefootové a kompromisní obuvi, přičemž kompromisní obuví rozumíme takovou obuv, která splňuje pouze některá z kritérií BF, předně to ale musí být dostatečný prostor pro prsty.

Barefoot se díky měkkosti a prodyšnosti hodí spíše na venkovní aktivity na podkladě, který není zcela tvrdý. Díky poddajné podrážce může noha poznávat povrch a vhodně se mu přizpůsobovat, barefoot je tedy do lesa zcela ideální. Naopak, a to především pro barefoot začátečníky, nemusí být BF bota pohodlná pro chození po městě (chodníky s pevným povrchem), zejména kvůli nárazům a otřesům. 

Sponsored image

 

Barefoot všem! A nebo ne?

V téhle otázce je pochybnost zcela na místě, protože barefoot rozhodně není možné plošně doporučit všem. Pokud má vaše dítě jakoukoliv odchylku či vadu nohy nebo chůze, je třeba dbát rady odborníka a zvolit takovou obuv, která bude potíže eliminovat. Včasným odhalením potíží a správnou korekcí je možné předcházet možným komplikacím. 

Obecně lze říci, že barefoot obuv není vhodná pro lidi trpící deformací nohy, pro ty, kdo mají potíže s achilovkou či volné vazivo na chodidlech. Zcela ideální je návštěva specialisty, který změří chodidla a doporučí vhodnou obuv.