Vánoční se!

Němčina má úžasné slovní spojení: „Es weihnachtet!“ Do češtiny to přeložit nelze. Můžeme to krkolomně opsat, protože tohle sloveso znamená něco jako „všude kolem se ve vzduchu objevuje kouzlo Vánoc“, nebo můžeme použít neexistující slovo „vánoční se“. Prostě je to taková ta chvíle, kdy už jsou Vánoce cítit, jsou doslova hmatatelné.

Taky se vám doma už vánoční? A nebo potřebujete ještě maličko vánoční atmosféru pošťouchnout?

Vůně Vánoc

Jaká je ta pravá? Skořice? Hřebíček? Vanilka? Provoňte si byt čerstvě upečeným cukrovím, bude to jistota té správné vůně. Ale pokud se vám do pečení nechce, nevadí, vůni Vánoc si můžete snadno vykouzlit i snadnějším způsobem. Postačí vám aromalampa, voda, svíčka a troška koření, nejlepší je hřebíček, ale využít můžete také badyán nebo skořici. Koření vložte do vody – množství se nebojte, nasypte raději více, zapalte svíčku a zavřete oči. Cítíte to?

Kouzlo detailu

Pokud máte pocit, že vašemu bytu stále chybí ten pravý vánoční nádech, pusťte se do vánoční výzdoby. Nic nezkazíte světýlky, vánoční hvězdou nebo vločkami na okně. Vydejte se do lesa pro pár větviček a vyrobte si svícínek a nebo staročeský vrkoč. Nejen že takové dekorace zaujmou, ale čerstvě uříznuté větvičky podtrhnou vánoční vůni. A pokud si na stole zapálíte vonnou svíčku, bude atmosféra dokonalá!

Oddejte se dárkům

Užijte si balení dárků. Začněte včas, pořiďte si ozdoby, které se vám budou líbit, uvařte si punč (možná tady najdete tu pravou vůni Vánoc?), pusťte si hudbu a kochejte se dárky, které hodláte nadělit. Něco darovat je nádherné, tak proč dárek nepodtrhnout perfektním zabalením? Není potřeba kupovat umělé mašle, využijte přírodní materiály, poslouží skvěle.

Nezapomeňte, že končí advent, doba ztišení a očekávání. Zkuste se alespoň na jeden večer zastavit a užít si předvánoční náladu. Uvidíte, že nebudete litovat.