Nákup prvních botiček

Pro většinu maminek je nákup prvních botiček zásadní milník v životě jejich potomka. A možná právě proto mají tendenci nákup bot uspěchat. Nevědomky tak ovlivňují vývoj svého dítěte. Nákupu prvních bot bychom měli věnovat nejen pozornost při výběru vhodné obuvi, ale také při řešení správného načasování.

Boty? Pro chodce!

Zejména u starší generace bývá zakořeněný pocit, že jakmile se dítě postaví, potřebuje botičky. A nebo nejdéle v momentě, kdy začne chodit. Avšak opak je pravdou. Odborníci se v tomto vcelku jednomyslně shodují, že pro přirozený vývoj zdravé nožky je nejlepší co nejdelší pohyb naboso, pokud to lze, tak i bez ponožek.

První boty obouváme tedy dítěti v momentě, kdy je již jistým chodcem: pohybuje se zhruba měsíc samostatně. Nestačí, aby chůze začala převládat nad lezením, stejně tak nestačí pouhé obcházení nábytku. Dítě se musí samostatně pohybovat v prostoru, je třeba, aby zatěžovalo nožku celou vahou.

Pro „opravdové“ botky bude čas vyrazit zhruba po dvou až třech měsících chůze v terénu. Tedy tolik mezi maminkami diskutovanou otázku, zda sáhnout po barefoot obuvi či po klasické botě, můžeme prozatím odložit.

Jaké boty vybrat?

Tím, že jako nejvhodnější se považuje pro začínající chodce chůze naboso, bychom měli oddálit nákup klasických bot a preferovat botu, která umožní přirozený vývoj dítěte. Zkrátka zdravé nohy jsou zásadní. Pro nejmenší jsou zcela ideální capáčky, které sice poskytnou tepelný komfort, avšak nijak nožku nedeformují.

Capáčky by měly být celokožené, měkké, poddajné. Měly by dát noze maximum prostoru a minimum omezení. V dnešní době lze vybírat z nepřeberného množství designů, k dostání jsou také kožené capáčky s pogumovanou podrážkou a nebo softshellové capáčky na zimu.

Co nepodcenit při výběru?

  1. Velikost! Rozhodně bychom měli zvolit obuv adekvátní velikosti s optimálním nadměrkem.
  2. Tvar! Bota by měla poskytovat ve špičce dostatek prostoru, aby nedocházelo k deformaci prstů.
  3. Pohodlí! Bota nesmí tlačit – v patě ani přes nárt. Nesmí však být ani příliš volná.

Kde pořídit první botičky?

Pokud se nám varianta capáčků coby první obuvi na ven zdá jako ideální, není nic snazšího než boty objednat po internetu. Na rozdíl od prvních skutečných botiček, pro které je rozhodně nejvhodnější vyrazit do kamenného obchodu, můžeme capáčky pořídit bez zkoušení. Potřebujeme k tomu znát jediný údaj: délku nohy. Pak již jen stačí vybrat si ten nejhezčí design a capáčky objednat.

Sponsored image

Každé pravidlo má výjimku…

Vše, co bylo výše uvedeno, má jeden malý háček: platí pro zdravou nožku. Pokud vybíráme obuv pro dítě s nemocnou nohou, je třeba se poradit s lékařem, ideálně ortopedem, případně lze dát také na rady fyzioterapeuta. Protože to, co je vhodné pro jedno dítě, nemusí nutně vyhovovat dítěti druhému.