Vánoce už klepou

… možná ne ještě přímo na dveře, ale na kalendář jistojistě! Trápíte se s výběrem dárků, chcete udělat obdarovanému radost, ale zároveň se chcete vyhnout nákupu zbytečnosti? Praktický dárek může být sázka jistotu. A ruku na srdce, rodině s dětmi může právě takový dárek usnadnit řešení rodinného rozpočtu. 

Ilustrací zdarma z Vánoce

Pro miminka je to snazší

Nejlépe se nakupuje pro maličká miminka. Ať už dáme přednost oblečení, nebo sáhneme raději po praktickém dárku v podobě bryndáčku nebo hebké hřejivé deky, jistě neuděláme chybu. Praktickým dárkem mohou být také plenky, potěšit může ale také vybavení do bazénu pro začínající plavce.

 

Když jsme v úzkých

Vymyslet ten správný dárek není jednoduché. Někdy se v honbě za překvapením pouštíme na tenký led, jindy se naopak držíme zbytečně při zdi. Udělat chybu při výběru dárku nechceme, stejně tak ale nechceme kazit překvapení. A tak se pro nás překvapení stane často důležitějším, takže riskujeme nevhodný dárek. 

Není to ta nejlepší cesta, a proto když jsme v úzkých, není lepší rady než: zeptej se! Prostě se zeptej. A když vám to nejde přes pusu, zvolte prostředníka, který dárkový problém vykomunikuje. 

Pokud ale trváme na překvapení, nezbyde nám než trošku riskovat. Stále můžeme nalézt dárky, které jsou spíše sázkou na jistotu. Dárkový poukaz je stále více oblíbenou formou obdarování. Nese ale jistá úskalí: obdarovaný si neotevře svou krabičku, neohmatá si svůj dárek, musí si pro něj dojít. Na druhou stranu jen těžko zažije zklamání z nevhodného dárku, což je zásadní plus.

Opakované dárky

Někdo to tak má rád: každý rok věnovat to samé. Dárek, který se spotřebuje, je ideální. Luxusní olivový olej? Parfém? Čaj? To nás nejspíš napadne jako první. Ale i obuv patří mezi dárky, které můžeme věnovat stále dokola, zvláště pak malým chodcům, kteří rostou jako z vody. Nejistotu z výběru pak snadno vyřešíte dárkovým poukazem. Přeci jen koupit boty naslepo není nejlepší řešení. Je třeba se ale oprostit od pocitu, že obdarováváme spíše rodiče než dítě. Jsou etapy v životě člověka, kdy to tak prostě je. Navíc nám nic nebrání udělat z čerpání poukazu společný a nezapomenutelný zážitek! Jít vybírat botky a oslavit to třeba v cukrárně? Proč ne! Společně strávený čas je tou nejcennější komoditou.

Specifickým opakovacím dárkem jsou ponožky. Bez ponožek prostě nejsou ty správné Vánoce! Naštěstí jsou dávno pryč doby ošklivých hnědých polyesterových kousavých ponožek. Barevné a obrázkové možná nepotěší náctileté, ale děti si hravé ponožky pod stromečkem rády rozbalí! Navíc i tady uplatníme pravidlo spotřebního dárku, ale přitom, na rozdíl od poukazu, darujeme skutečně něco, co můžeme zabalit do krabičky.